Ahjutoidud
Setomaal on palju toite valmistatud ahjus, sest nii on otstarbekas ja mugav: ahjuroogade puhul pannakse toorained potti ja lastakse köetud ahjus mitu tundi haududa, ise saab sel ajal muid toimetusi teha. Varasematel aegadel hautati toitu savipottides, hiljem kumerates malmpottides. Liha ja kartul lükati küpsema tahapoole, pudrud ettepoole. Suures ahjus küpsetati ka leivad, saiad ja pirukad.
Ahjupotis tehtud ennekõike ühepajatoite ja paksu suppi ehk ruuga, mis oli setode peamisi igapäevatoite. Ruug sai nimetuse roa põhikomponendi järgi: herneruug, kapstaruug, liharuug tindiruug. Liha püüti kindlasti ahjus teha: kõige alla pandi kartulid, siis kapsas ja peale lihatükid.
Muidugi on ahjus valmistatud putrusid. Kõige tavalisem oli tangupuder (suurmapudõr), kõrgelt hinnati tatraputru. Praegusel ajal tehakse ahjus ka riisiputru, mis rohkes piimas ja kaaneta potis haududes saab peale imemaitsva krõbeda kooriku.
Ahjutoidud on eelkõige talvetoidud. Puudega köetud ahjus hautatud roogadel on eriline, hõrk maitse. Piisab tavalisest puuküttega ahjust, et õige mekk kätte saada.