Marjad ja puuviljad
Marjad ja puuviljad on olnud setode köögilaual üsna tagasihoidlikul kohal, sest nende säilitamine oli keeruline. Eelkõige neid kuivatati, jõhvikaid ja pohli hoiti ka vees.
Puuviljaaiandus hakkas levima alles 20. sajandi esimesel poolel. Peamised puuviljad olid õunad ja pirnid, viimastest olid tuntuimad poolmetsikud pirnid (kruusa’), mida kuivatati rohkesti talveks. Kuivatatud pirnidest tehti kisselli ja pirukat. Õunakooki valmistavad seto perenaised paksul pärmitainapõhjal. Väga maitsev on setode paks kissell, mis valmistatakse kuivatatud puuviljadest ning rosinatest.
Metsamarjadest hinnati vanemal ajal enim jõhvikaid, millest keedeti samuti kisselli, aga ka roosamannat. Tänapäeval korjatakse palju mustikaid ja pohli, sest Setomaa metsad on väga marjarikkad. Varasemal ajal on korjatud palju kadakamarju. Ahjus hautatud kadakamarjaleemest tehti maitsvat taari (kalja).
Aiamarjadest on traditsiooniliselt kasvatatud punaseid ja musti sõstraid (verevä’ ja musta’ sitiga’). Umbes 1930. aastatest hakati kasvatama ka aedmaasikaid, seejärel vaarikaid (vabarna’).