Kadakasõir / Kadajasõir *

Viiele-kuuele

Sõir on Setomaal vana pühadetoit. Seda võeti kaasa kirmaskile, matuste  ja kirikupühade ajal lahkunute kalmule. Kadakasõira retsept pärineb Saatse muuseumi kohvikust Samarina samovarid.

 

1 kg lahjat kohupiima 
1 l piima
150 g taluvõid
5 kodukana muna
10 g ürdisoola „Setomaa kadakane“ 
2–3 spl kadakasiirupit
15 g purustatud kadakamarju

 

Kuumuta piim, lisa läbi sõela surutud või lusikaga peenestatud kohupiim. Kuumuta seni kui kohupiim on kalgendunud ja eraldunud vadak ning kohupiim on muutunud ühtlaseks massiks. Kalla sõelale nõrguma.

Lahti klopitud munasegule lisa sool, kadakasiirup ja purustatud kadakamarjad.

Sulata keedunõusse lisatud või (jäta natuke võid vormi ja valmis sõira määrimiseks).  Aseta nõrgunud kohupiimamass uuesti keedunõusse, lisa munasegu. Kuumuta ja sega kuni see muutub ühtlaseks tugevaks massiks. Kalla sõir võiga määritud vormi või marli sisse kivi alla. Jäta jahtuma.

 

* Alates juunist 2021 kehtib sõira geograafilise tähise kaitse. Seega sõira retsept on nüüd paika pandud vastavalt geograafilise tähise tootespetsifikatsioonile ja kõik muud versioonid on korrektne nimetada kohupiimajuustuks. Kuna käesolev retsept on raamatusse "Seto Kostipäävä paremba' pala'" lisatud enne geograafilise tähise kehtima hakkamist, siis seetõttu kasutatakse siin veel sõira nimetust (korrektne oleks seda nimetada kohupiimajuustuks).

Vaata ka teisi retsepte