Soolakala kartuliga / Silksoolakala kartohkaga

Ühele

Selle roa jaoks tuleb kala varem ette valmistada. Sammõlsuu söögitare perenaiste arvates sobib see roog eriti hästi värske kartuli ja värske soolakurgiga.

 

Kala soolamise tarbeks:
latikas
loorberilehti
musta pipart
küüslauguküüsi 

Küpsetamise jaoks:
150 g hapukoort
toiduõli

 

Puhasta ja pese kala. Hoia üks ööpäev väheses soolas, et sool tõmbaks kalast vere välja. Järgmisel päeval pese kala üle. Soolamiseks võid kala asetada nõusse tervelt või tükeldatult. Pane nõusse sool, siis kalatükid, selle peale maitseained ning nii palju soola, et kala on soolaga paksult kaetud. Pane kalale raskus ja tõsta jahedasse. Paari päeva pärast kontrolli soolvett: kui see on verine, siis korda soolamist. Jäta kala jahedasse umbes kaheks kuuks seisma.

Toidu valmistamiseks võta kala eelmisel päeval soolast ja leota korralikult, vaheta üks kord vett. Vala pannile natuke toiduõli ja aseta sinna kalatükid. Pruunista kergelt mõlemalt poolt, lisa hapukoor. Hauta paar minutit ja ongi valmis.

Vaata ka teisi retsepte